Kantapään luupiikki eli plantaarifaskiitti on yleisin syy kantapääkipuihin. Plantaarifaskiitti on pitkäkestoinen ja sitkeä oire, mutta sillä on hyvä luontainen paranemistaipumus.

Plantaarifaskiitilla tarkoitetaan jalkapohjan lihasjänteen kiinnityskohdassa kantaluun alla olevan kudoksen tulehdustilaa, joka voi syntyä ylirasituksesta, pienestä revähtymästä tai muusta epätarkaksi jäävästä syystä. Tulehdus on yleisin keski-ikäisillä ja sitä esiintyy erityisesti ammateissa, joissa joutuu seisomaan ja kävelemään paljon. Ylipainoisuus lisää riskiä plantaarifaskiitti-oireelle. Osalle potilaista kehittyy röntgenkuvissa näkyvä kalkkikertymä jänteen kiinnityskohtaan, ns. luupiikki, joka ilmenee kipuna kantapään alla – se ei ole syy tulehdukselle, vaan seuraus jatkuvasta ärsytyksestä ja jalkapohjan kalvojänteen kiinnitysalueen tulehduksesta.

Luupiikin oireiden lievitys
Kantapään alle kohdistuvaa painetta voidaan vähentää käyttämällä pohjallisia ja kantatyynyjä, joissa on erityinen kevennys kannassa. Plantaarifaskiitin hoidossa ovat hyödyksi myös omatoimiset venytykset: Venytys tehdään istuen, nosta jalka polven päälle ja käännä varpaita ylöspäin ääriasentoon. Pidä varpaat ojennettuna 5–6 sekuntia, noin 20 kertaa aamuin ja illoin. Hoitoa tarvitaan usean viikon ajan.

Luupiikin venytystuki