Jalkasilsa on silsasienen aiheuttama tulehdus, joka alkaa tavallisimmin pikku­varpaan ja nimettömän välistä. Tulehdus saattaa levitä myös muihin varvasväleihin ja jalkaterään. Tulehtuneet varvasvälit halkeilevat, punoittavat ja hilseilevät, joskus iho voi haista pahalta.

Silsa kotiutuu erityisen mielellään jalkaan, jossa varvasvälit ovat tiiviit tai varpaat ovat vääntyneet virheasentoihin, kuten iäkkäillä ihmisillä. Silsa ei itsessään ole haitallinen, mutta tulehtunut, vaurioitunut iho on ovi muille infektioille.

Sienirihmastot ja -itiöt säilyvät elossa umpinaisissa kengissä. Muista vaihtaa kengät tarpeeksi usein ja valita kenkiä joissa jalka ei hikoilisi. On myös tärkeää desinfioida kengät, mikäli sinulla on sieni-infektio.

Jalkasilsa paranee melko hyvin ilman reseptiä saatavilla voiteilla, liuoksilla tai suihkeilla.

Kynsisieni haurastuttaa kynttä siten, että siitä tulee helposti repeilevä, jauhomainen. Kynsissä voi myös olla värimuutoksia, keltaisuus on yleistä. Kynsisienessä on myös usein voimakas ominaishaju. Sienitartuntoihin tulee aina suhtautua vakavasti, sillä sienestä voi kehittyä todella vaivalloinen ja pitkäaikainen vaiva. Kaikki ulkoisesti käytettävät sienikynnen käsittelyyn tarkoitetut aineet on tarkoitettu lähinnä sisäisesti nautittavien aineiden tueksi. Jos kynnessä havaitaan sieni-infektio se pitäisi hoitaa mahdollisimman pian; mene heti jalkahoitolaan. Vaikka sinulla olisi sieni-infektio vain yhdessä kynnessä, täytyy silti kaikki kynnet desinfioida. Muista desinfioida myös kengät!

Jalka- ja kynsisienituotteet