Kaikilla aikuisilla tulee kovettumia jalkoihin jossakin vaiheessa elämää. Joustava kovettuma onkin ihon luonnollinen fysiologinen suojautumiskeino rasitukselta. Sille ei myöskään tarvitse tehdä mitään. Hoitoa kovettumat vaativat yleensä vasta sitten, kun ne ovat laaja-alaisia, joustamattomia ja niiden väri muuttuu kellertäväksi. Erityisen vakaviksi kovettumat muodostuvat silloin, kun ne alkavat halkeilemaan. Diabeetikoilla halkeilevat kovettumat voivat johtaa jopa amputaatioon.
Kovettumat ja halkeamat jaloissa ovat suhteellisen pieniä, mutta silti harmillisia vaivoja. Pitkäaikaisessa rasituksessa, venymisessä tai hankauksessa iho rasittuu. Joustamaton iho halkeaa joskus jopa vertavuotavaksi haavaksi asti. Kovettumien liiallinen hankaaminen raspilla voi johtaa kroonisiin iho-ongelmiin.

Kovettumien aiheuttajat
Yleisimmät kovettuman aiheuttajat ovat huonot jalkineet sekä jalkaterän ja/tai varpaiden asentovirheet esimerkiksi laskeutuneet jalkojen holvikaaret tai vasaravarpaat, ylipaino sekä kuiva iho. Tavallisimmin kovettuma muodostuu päkiään, kantapäähän nk. hevosenkenkäkovettumaksi ja vaivaisenluun sivulle. Kovettuman aiheuttaja on tärkeää saada selville ja poistaa se mahdollisuuksien mukaan.

Kotihoito
Tärkein ehkäisy- ja hoitokeino on päivittäinen jalkavoiteen käyttö. Voiteen avulla kovettuma pysyy pehmeänä ja joustavana. Sopivat kengät ja sukat ehkäisevät myös kovettuman pahenemista. Erityisillä geelikevennystuotteilla voidaan vähentää kipua ja estää uusien kovettumien syntymistä.

Käänny paikkakuntasi jalkahoidon ammattilaisen puoleen mikäli tarvitset apua kovettumien hoidossa!

Kovettumat jaloissa