Diabeetikon jalkojenhoito

Diabeetikon iho vaatii erityistä hoitoa ja huolenpitoa, jotta vältyttäisiin vakavammilta jalkaongelmilta, lisäksi diabetestä sairastavalla jalkojen verenkierto ja tuntoaisti voivat heiketä. Seurauksena voi olla haavoja tai ihomuutoksia jota diabeetikko ei välttämättä huomaa, heikentyneen tuntoaistin takia. Diabeetikon kannattaakin tarkkailla jalkojaan päivittäin, jotta niihin ei pääse syntymään ongelmia. Oikea kenkävalinta on myös diabeetikolle erityisen tärkeää. Olemme koonneet tähän tekstiin diabeetikon jalkojenhoito-ohjeita ja diabeetikoille suunniteltuja tuotteita omahoidon tueksi.

Diabeetikon jalkahoito-ohjeet

  • Pese ja kuivaa jalkasi päivittäin. Tarkista myös varpaiden välit. Käytä peiliä apuvälineenä jos ei muuten näe varpaiden väliin.
  • Käytä diabeetikoille tarkoitettua jalkavoidetta joka päivä. Footlogix 1 DD vaahtovoide kuivalle ja herkälle iholle on todellinen superkosteuttaja. Koostumukseltaan kevyt voide imeytyy nopeasti eikä jätä jalkoja rasvaisiksi. Sopii diabeetikoille päivittäiseen käyttöön. Ehjä ja joustava iho ennaltaehkäisee haavaumien syntymistä.
  • Leikkaa kynnet säännöllisesti mutta varovasti. Viilaa ne sitten kynsiviilalla jalkahoitajasi ohjeiden mukaisesti. Kynnet eivät saa olla liian lyhyet. Credo Med Kynsisakset ovat suunniteltu erityisesti diabeetikoille ja niissä on pyöristetyt terät, jotta ne eivät vahingoita haavoittuvaa ihoa.
  • Pukiessasi sukat ja kengät, pyyhkäise jalkapohja ja kengän sisus kädellä puhtaaksi. Pienetkin hiekanmurut voivat aiheuttaa haavaumia.
  • Osta sukat, jotka eivät purista varresta eikä varvasosasta. Tärkeää on, että sukat ovat oikean kokoiset eikä niissä ole hankaavia saumoja. Diabeetikon antibakteerinen sukka on erityisesti diabeetikoille kehitetty superpehmeä erikoissukka ja se on äärimmäisen mukava jalassa. Erityisellä kudontatekniikalla valmistettu sukka vähentää sukan puristavuutta ja hankausta.
  • Kenkien tulee olla aina sopivan kokoiset. Kenkiä ostaessa kysy aina myyjältä neuvoa ja pyydä jalan koon mittaus ennen kenkien sovitusta. Muista myös, että kenkä tulee aina ostaa suuremman jalan koon mukaan vaikka jalkojen välistä kokoeroa olisi numerokin.
  • Tulehdusriskin vuoksi kaikenlaiset ihoa syövyttävät aineet (mm. känsälaastarit ja geelit), kosteutta läpäisemättömät laastarit ja ihoa suojaavat kelmut (mm. keinoiho) sekä omatoiminen känsien repiminen ja hiominen eivät ole suositeltavaa.
  • Pienet ihon rikkoutumat, hankaumat ja kovettumat voi itse hoitaa. Ne on hoidettava huolella, jotta estettäisiin hankalien jalkavammojen synty. Mikäli itsehoito ei tehoa muutamassa päivässä, ota yhteyttä diabeteshoitajaan tai jalkahoitajaan. Lääkäriin on otettava yhteyttä heti, jos jalassa tai nilkassa havaitaan turvotusta tai punoitusta, mikäli kävellessä tuntuu kipua tai jos jalkaan tulee avohaava. Säärihaavojen ja neuropaattisten haavojen hoito kuuluu aina ammattilaisille.
  • Muista käydä jalkahoidossa säännöllisesti!

Iloiset Varpaat verkkokaupasta löydät laajan valikoiman diabeetikoille suunniteltuja tuotteita. Pidä jaloistasi huolta!