Ehkäise vasaravarpaita jumppaamalla

Kun varpaat toimivat normaalisti, ne ojentuvat suoraksi kävellessämme, mutta ovat lepotilassa kevyesti taipuneet. Vasaravarpaiden kehittyessä ne taipuvat tavallisimmin varpaiden keskimmäisestä nivelestä. Usein tämä tapahtuu kakkos-, kolmos- tai nelosvarpaassa. Hyvin usein vaiva johtuu liian lyhyistä kengistä, joissa varpaat eivät pääse ojentumaan. Vasaravarpaat saattavat kasvattaa nivelien päälle kivuliaita känsiä. Myös nivel ilman känsää on usein hyvinkin kosketusherkkä. Geelisuojista on suurta apua kipuun, mutta ongelmaa ne eivät korjaa. Vasaravarpaita, kuten muitakin jalkaongelmia, voidaan kuitenkin jumppaamalla ehkäistä tai jopa hieman hoitaa.

Varvasrutistus

Rutistusta pidetään usein vatsalihasliikkeenä, mutta sillä saadaan vaikutuksia myös varpaissa. Suorittaaksesi rutistuksen, kannattaa istua mukavassa asennossa ilman sukkia. Laita lattialle pyyheliina ja aseta jalan etuosa pyyheliinan päälle, mutta jätä kantapäät lattialle. Vedä sitten varpailla pyyheliinaa kantapäitä kohti niin, että se rullautuu päkiän alle. vapauta varpaat suoriksi ja toista se 10-12 kertaa.

Taputukset

Taputuksia voidaan tehdä samassa asennossa kuin rutistuksia, tietenkin myös paljain jaloin. Paina isovarpaat tiukasti lattiaan ja nosta muut varpaat ilmaan. Koeta sen jälkeen taputtaa lattiaa muilla varpailla ilman, että isovarvas irtoaa paikoiltaan. Tee 10-12 taputusta ja vaihda sitten toisin päin, eli muut varpaat lattiaan ja taputa isovarpailla. Tee taas toistoja.

Varpaiden rullaus

Varpaiden rullaus on samantapaista kun se, jos naputat sormiasi puolelta toiselle pöydällä. Seiso paljain jaloin tasaisella alustalla. Nosta kaikki varpaat yhtä aikaa ylös ja rullaa ne sitten yksi kerrallaan pikkuvarpaasta aloittaen takaisin lattiaan. Nosta ylös ja toista 10-12 kertaa, Vaihda sitten suuntaa. Jos liike tuntuu aluksi vaikealta voi harjoittelun aloittaa ensin istuen.

Puristus

Puristamisen voi tehdä istuen. Nosta jalkasi toisen polven päälle mukavasti. Pujota sormesi varpaiden väleihin ja purista sitten varpailla niin kovaa kuin pystyt. Vapauta ja toista 10-12 kertaa. Jos tuntuu, että et jaksa puristaa kaikkia varpaita yhtä aikaa, voit aloittaa siten, että pistätä vain yhden sormen kerralla kahden varpaan väliin ja etenet väli kerrallaan.