5 Faktaa vasaravarpaista

1. Vasaravarpaita on kahdenlaisia; jäykistyneitä ja liikkuvia

Jäykistyneiden vasaravarpaiden ympäröivät jänteet ja kudokset ovat pysyvästi niin jäykkiä, että varpaat eivät enää liiku. Jos vasaravarpaita ei hoideta, voi liikkuvista tulla jäykistyneitä.

2. Lihasten epätasapaino aiheuttaa vasaravarpaita

Varvas epämuodostuu, kun sitä ohjaava lihas heikentyy ja muut lihakset joutuvat työskentelemään saadakseen liikettä aikaiseksi. Tämä epätasapaino surkastuttaa lihasta entisestään.
Vasaravarpaat voivat olla perinnöllisiäkin, mutta usein aiheuttajana on liian korkea tai matala jalan kaari, joka aiheuttaa koko jalan virheasentoa.

Varpaiden loukkaantuminen ja vääränlaiset kengät voivat myös aiheuttaa epätasapainoa, joka johtaa vasaravarpaiden syntyyn. Esimerkiksi korkokengät ja varvastossut voivat olla tällaisia kenkiä, jotka edesauttavat vaivan syntymistä.

3. Vasaravarvas vaikeuttaa päivittäistä elämää

Taipuneet varpaat voivat hangata hyvin kivuliaasti kenkään ja aiheuttaa siten kipua ja känsiäkin varpaiden päälle. Mahdolliset känsät taas aiheuttavat lisää painetta alueelle, mikä lisää kivun tunnetta ja saattaa rajoittaa päivittäisiä toimia.

4. Leikkaushoito ei ole ainoa keino auttaa

Vasaravarpaita voidaan leikata kirurgisesti. Ennen leikkausta vaivaa voidaan kuitenkin hallita kevennys- ja oikaisutuotteilla. Jo jäykistyneitä varpaita ei kuitenkaan voi enää apuvälineillä oikaista. Silloinkin voidaan kipua lievittää erilaisilla pehmikkeillä.
Liikkuvan vasaravarpaan huononemista voidaan estää oikaisijoilla ja erikoispohjallisilla.  Hyvä oikaisija tukee ja oikaisee vasaravarvasta sekä suojaa ja pehmentää varpaiden välissä olevia kovettumia.

5. Oikeanlaiset kengät ovat tärkeä hoito

Vasaravarpaat kehittyvät epätasapainoisesta liikkeestä. Ensimmäinen helpotus on oikeankokoisten kenkien käyttäminen. Kun varpailla on riittävästi tilaa oieta ponnistusvaiheessa, aktivoituu varpaita liikuttavat lihakset myös oikealla tavalla. Kengässä pitää kärkitilan lisäksi olla kunnollinen tuki jalan kaarille. Mittatilaustyönä tehdyt pohjallisetkin voivat tuoda helpotusta.