5 faktaa vaivaisenluusta

Vaivaisenluu on kivulias isovarpaan tyven vaiva. Se voi olla synnynnäinen tai toiminnallinen vaiva, jossa 1-varvas kääntyy 2-varpaan päälle ja röntgenkuvissa on havaittavissa muutoksia jalkapöydän luissa. Vaivaisenluuta voidaan hoitaa esim. oikein valmistetuilla pohjallisilla, mutta myös geelivarpaanerottajalla, joka ohjaa varvasta oikeaan suuntaan. Lisäksi on tärkeää muistaa vaivaisenluunpatin suojaaminen, joka onnistuu geelisuojilla. Suojat ehkäisevät vaivaisenluun hankaamista kengän reunoihin ja saumoihin.

1. Termi

”Vaivaisenluu” eli englanniksi ”bunion” on johdettu latinankielisesti sanasta, joka tarkoittaa naurista. Lääketieteessä käytetään nimeä Hallux (isovarvas) Valgus (keskilinjasta poispäin suuntaava). 

2. Pelkästään liian pienet kengät eivät aiheuta vaivaisenluuta

On selvästi todennäköisempää, että vaiva on geneettinen. Yli 80 %:lla vaivaisenluusta kärsivistä on jommallakummalla vanhemmista myös vaivaisenluut. Kuitenkin täytyy muistaa, että jos kärsit vaivaisenluusta, liian pienet kengät kyllä aiheuttavat helpommin kipua. Ja toisaalta, joskus isotkin vaivaisenluut voivat olla täysin kivuttomat.

3. Vaivaisenluun koko ei juurikaan korreloi sen kivuliaisuuteen

On helppoa ajatella, että mitä isompi vaivaisenluu, sitä kipeämpi se on. Näin ei kuitenkaan ole. Pienetkin vaivaisenluut voivat aiheuttaa todella kovaa tuskaa ja päinvastoin.

4. Suurin osa vaivaisenluukivuista on hoidettavissa ilman leikkausta.

Vain pieni osa vaivaisenluuongelmista kärsivistä tarvitsee leikkaushoitoa. Yksinkertaiset kevennystuotteet ja oikein valitut kengät riittää monelle kipujen hillitsemiseksi tai jopa poistamiseksi.

5. Vaivaisenluunleikkaus ei ole kosmeettinen toimenpide.

Jos vaivaisenluu ei aiheuta kipua, sitä ei pitäisi operoida. Vaivaisenluunleikkaus vaatii pitkän toipumisajan. Ei myöskään ole olemassa sellaista kirurgista toimenpidettä, johon ei liittyisi jonkinlaista komplikaatioiden riskiä. Näiden syiden takia leikkaushoitoa ei pitäisi suorittaa kosmeettisista syistä.