Akillesjänne yleinen jalkavaiva

Kevään koittaessa moni suuntaa innoissaan ulos lenkkipoluille. Aina paluu liikunnan pariin ei kuitenkaan suju ongelmitta.

Akillesjänne on ihmisen kehon vahvin jänne, mutta anatomisen sijaintinsa vuoksi se on kuitenkin altis vammoille. Kantapään takaosassa oleva akillesjänne joutuu mm. kantamaan yli kuusinkertaisesti kehon painon juostessa tai hypätessä! Akillesjännevaivat ovatkin monen urheilijan ja liikunnanharrastajan yleisiä vaivoja. Erityisesti juoksijat ja pallopeliharrastajat ovat alttiita jäykän ja kipeän jänteen oireilulle. Akillesjänteen vammat voivat kuitenkin vaihdella satunnaisesta kivusta ja jäykkyydestä myös aina jänteen repeämään.

Selvä turvotus pitkän juoksulenkin jälkeen viittaa akillesjänteen tendiniittiin. Tendiniitti tarkoittaa jänteessä ilmenevää akuuttia tulehdusreaktiota, joka voi syntyä äkillisen trauman tai pitkäkestoisen rasituksen seurauksena, kun jänne ei kestä siihen kohdistuvaa kuormitusta. Toistuvat tulehdukset voivat aiheuttaa kiinnikkeitä jänteen ympärille, jotka voivat aiheuttaa pitkittyneen kipuoireen ja jopa estää urheilemisen.

Akillesjännettä ympäröi faskia eli kalvo, jota kutsutaan paratenoniksi. Vamma voikin esiintyä joko jänteessä itsessään tai sitä ympäröivässä paratenonissa. Usein on vaikeaa erottaa, kummassa rakenteessa tulehdus on. Akillesjänteen tendiniitti alkaa usein paratenonista, jonka tulehdus aiheuttaa jänteeseen ja sen ympäristöön kudoshankausta ja mekaanista ärsytystä. Ärsytyksen seurauksena jänne ja sen kulkutie turpoaa.

Akillesjänne repeää yleensä nopean ponnistuksen aiheuttamana, täysin yllättäen. Pohkeen alaosassa tuntuu tällöin voimakas napsahdus, jonka voi joskus jopa kuulla. Repeämän hoitovaihtoehdot ovat joko kipsaus tai leikkaus.

Tavallisen akillesjänteen tulehduksen kanssa pärjää usein tauottamalla juoksua ja suojaamalla kipeää jännettä.

Myös hyvät tukevat tuotteet auttavat vamman parantumisessa. Iloiset varpaat -sarjan Akillesjänne-geelisuoja on suoja, johon on asetettu pehmeä geelityyny suoraan ihoa vasten. Se helpottaa kipua sekä pehmentää ja suojaa akillesjännettä. Tuote soveltuu erityisesti urheilijoille sekä leikkauksen jälkeiseen käyttöön. Geeliosa, joka tulee suoraan iholle, sisältää pieniä reikiä, joista valuu hitaasti medikaalilaatuista mineraaliöljyä.