Lenkkeilijä, huolehdi jaloistasi

Ulkona liikkuminen tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin, mutta tuo samalla omat haasteensa jalkojen hyvinvoinnille.

Auringonpaiste ja kauniit kesäsäät innostavat lenkkeilemään ja ulkoilemaan, mutta runsas liikunta voi aiheuttaa vaivoja erityisesti kovaan rasitukseen tottumattomille jaloille. Vinkeillämme vältät lenkkeilijän tavalliset sudenkuopat ja nautit liikunnasta ilman jalkaongelmia!

Hyvät kengät kaiken A ja O

Oikeanlaiset jalkineet ovat lenkkeilijän tärkein varuste. Vääränkokoiset tai -malliset lenkkikengät tekevät liikkumisesta epämiellyttävää ja voivat aiheuttaa vammoja, hiertymiä ja rakkoja.

Kenkien valintaan vaikuttaa muun muassa, tekeekö lenkit kävellen vai juosten ja millainen on oma luonnollinen askellus. Myös lenkkimaastolla on väliä: kovalle asfaltille kannattaa valita hyvin vaimennettu malli, pehmeämmälle alustalle riittää kevyempi jalkine. Valikoimaa riittää nykypäivänä joka lähtöön, ja eri vaihtoehtojen runsaus voi saada pään pyörälle. Sopivien kenkien valinnassa kannattaakin pyytää apua jalkojenhoidon ammattilaiselta tai urheiluvälineliikkeen henkilökunnalta.

Rakko ei estä liikkumista

Rakot ovat tuttu vaiva paljon liikkuville. Istuvat kengät ehkäisevät jalkoihin kohdistuvaa rasitusta parhaiten, mutta huomiota kannattaa kiinnittää myös kenkien oikeaan nauhoitukseen. Lisäksi uudet kengät – hyvätkin sellaiset – voivat aluksi hangata. Ongelmasta pääsee yleensä eroon, kun jalkine on muotoutunut käytössä omaan jalkaan sopivaksi.

Lenkkeilyharrastusta ei tarvitse rakkojen takia laittaa tauolle, vaan suojata hankauksesta kärsivät kohdat esimerkiksi geeliarkilla. Kiinnitä geeliarkki joustoteipillä hankauksesta kärsivän kohdan päälle tai liimaa se suoraan lenkkikenkään. Monet ovat saaneet apua myös huoparenkaista, jotka keventävät puristusta ja suojaavat hankaukselle altistuvaa kohtaa ihossa.

Lenkkeile kuivin jaloin

Jalkojen hikoilu on kehon luonnollinen reaktio, mutta liika kosteus kengissä ei ole hyväksi ja jättää usein myös hajuhaitan kenkiin. Nihkeä iho lisää muun muassa hiertymien riskiä.

Lenkkikenkiin voit suihkuttaa kenkädeodoranttia, Footlogix-kenkädeodorantti sisältää teepuuöljyä, joka tuhoaa hajuja aiheuttavia bakteereita ja jättää jalkineisiin raikkaan tuoksun. Liikahikoilua voit myös lieventää hoitovoiteilla, esimerkiksi Footlogix vaahtovoide hikoileville jaloille sopii runsaasta hikoilusta kärsiville jaloille. Se sisältää tammenkuoresta tehtyä korkkiuutetta ja salviaa, jotka supistavat ihohuokosia ja vähentävät hien muodostumista.

Reippaita ulkoiluhetkiä!