6 vinkkiä, miten ehkäistä ja parantaa rakkoja

Hiertymät, rakot ja painaumat riesana? Huolehdi jaloistasi ja vältä turhat rakot!

Hiertymät ja rakot syntyvät yleensä silloin, kun jalkojen ihoon kohdistuu jatkuvaa painetta ja hankausta. Jalkojen hikoilu ja turvotus lisäävät myös hiertymäriskiä, ja uudet jalkaan muotoutumattomat kengät aiheuttavat helposti jalkoihin rakot. Jatkuvan hankauksen seurauksena keho tuottaa kudosnestettä ihon alle suojellakseen vaurioitunutta aluetta – muodostaen rakon. Puhjennut rakko voi toimia bakteerien kuljettajana ja pahimmassa tapauksessa jopa aiheuttaa ruusun. Rakkoa ei kannata siis mennä itse puhkaisemaan, vaan se tulisi suojata hyvin. Suojattu iho paranee normaalisti ja oikein valittu suoja myös vähentää kipua.

Hiertymien ja rakkojen ehkäisyyn kannattaakin panostaa. Mikäli olet jo ehtinyt saada rakon, on sen hoito onneksi helppoa. Meiltä Iloiset varpaat -verkkokaupasta löydät kaikki hoitoon tarvitsemasi tuotteet.

Nappaa tästä parhaat 6 vinkkiä, miten ehkäistä ja parantaa rakkoja!

1. Paras ennaltaehkäisy on käyttää oikean kokoisia kenkiä

Kenkiä valitessa hyvänä nyrkkisääntönä voisi pitää, että varpaiden ja kengän kärjen väliin olisi hyvä jäädä tilaa noin peukalon paksuuden verran. Varmista myös, että varpaillasi on tarpeeksi tilaa liikkua kengässä. Liian ahtaat kengänkärjet altistavat myös vaivaisenluun synnylle.

2. Myös sukkien materiaalilla on väliä

Puuvilla on mukavan tuntuista, mutta etenkin urheillessa tai jos jalat hikoilevat herkästi, se pitää kosteuden itsessään. Synteettiset materiaalit ja villasekoitteet sen sijaan siirtävät kosteutta pois iholta ja ehkäisevät näin osaltaan rakkojen syntyä. Kokeile Iloiset varpaat Lempi bambusukkaa ja ihastut varmasti! Bambukuitu on antibakteerinen, imee ja haihduttaa kosteutta sekä hengittää hyvin. Sukka pitää jalat kuivina ja ehkäisee hienhajua ja tulehduksia.

3. Rasvaa jalkojasi säännöllisesti

Kuivalle iholle syntyy herkemmin rakkoja kuin kosteutetulle, sillä kuiva ja joustamaton iho kestää huonommin hankausta. Karheille, kuiville ja halkeileville jaloille sopii erityisesti superkosteuttava Footlogix 3 vaahtovoide tai tehokas monitoimituote Iloiset varpaat Pihkavoide. Ihanteellinen hetki jalkojen rasvaukselle on iltaisin suihkun tai saunan jälkeen, jolloin jalat ovat puhtaat ja hieman lämmössä pehmenneet –näin rasva pääsee imeytymään paremmin. Mikä ihana syy saunoa useammin!

4. Itsekiinnittyvä geeliarkki apuun

Geeliarkki joustaa neljään suuntaan, jonka ansiosta se pysyy paikallaan vaikeammassakin paikassa. Se sisältää hoitavia vitamiineja ja öljyjä kuten A- ja E-vitamiinia, jotka pehmentävät ihoa ja antavat sille elastisuutta.

5. Huoparengas helpottaa kipua

Huoparenkaat keventävät puristusta välittömästi ja suojaavat rakkoa hankautumasta uudelleen. Rengas on helppo kiinnittää ihoon ihoystävällisen liimapintansa avulla. Kiinnitä huoparengas aina puhtaalle ja kuivalle iholle, ja vaihda päivittäin.

6. Erilaisilla ihosuojilla suojaat rikkimennyttä ihoa ja kevennät hankausta

Kokeile esimerkiksi pikkunivelsuojia, jotka keventävät ja suojaavat varpaita ja niveliä, tai suoraan iholle tai kenkään kiinnitettävää geelinappia, joka lievittää hankauksesta johtuvaa kipua ja ehkäisee rakkojen syntymistä.