Jalkojen hoito kesän jälkeen

Raskaat ja väsyneet jalat kesän jälkeen? Ei hätää, tämä johtuu elimistösi luonnollisesta reaktiosta lämpöön. Elimistösi pyrkii viilentämään kehoasi laajentamalla verisuonia, jolloin kehosi nestevolyymi kasvaa ja kerää turvotusta. Jalkapohjissa ja varpaissa saattaa myös näkyä kesän jälkeen halkeilemia ja kovettumia, etenkin, jos olet kävellyt paljon avojaloin hiekalla, asfaltilla tai nurmikolla.

Tässä asiantuntijamme parhaat hoitovinkit kesän kurittamille jaloille:

1. Kovettumat

Kovettumat ovat yleensä suhteellisen pieniä, mutta silti harmillisia vaivoja, joiden hoitamatta jättäminen voi johtaa kroonisiin iho-ongelmiin. Jos kovettumat eivät ole ehtineet äityä pahaksi, niistä on mahdollista päästä eroon edullisesti kotikonstein. Avainasemassa on säännöllisyys: parhaan lopputuloksen saavuttaa, kun jalkojen hoidon ottaa osaksi päivittäisiä rutiineja.

Huomaat kovettuman kun tunnet painetta kävellessä, tai käsillä jalkoja tunnustellessa. Karhea iho voi myös rikkoa sukkahousuja tai tarttua lakanoihin ja sukkiin. Kovettumat eivät yleensä ole varsinaisesti kipeitä, mutta ne saattavat kääntää jalkaa virheasentoon, josta voi syntyä lisäongelmia.

Suosittelemme kovettumien hoitoon Iloiset Varpaat -jalkavoiteen käyttöä, jonka avulla kovettuma pysyy pehmeänä ja joustavana. Erityisen paksulle kovettumalle kannattaa käyttää Iloiset Varpaat Super -kantapäävoidetta, joka kuuriluontoisesti käytettynä pehmittää paksutkin kovettumat muutamissa päivissä. Hyvä niksi on rasvata jalat illalla ja pukea yöksi hengittävät puuvillasukat.

Kosteuttavan geelisukan käyttö on myös tehokas apu. Se pehmittää ja kosteuttaa jalkojen ihoa tasaisesti ja on miellyttävä käyttää. Geelisukkaa käytetään 1-2 tuntia kerrallaan esimerkiksi TV:tä katsellessa. Tuote ei kuitenkaan hengitä, joten se ei sovellu jatkuvaan käyttöön. Suositeltava käyttömäärä olisikin noin kolme kertaa viikossa.

2. Hiertymät

Hiertymät pääsevät syntymään, kun jalkaa ei ole kunnolla tuettu kesäjalkineeseen. Jalka lonksuu remmejä sekä lestiä vasten ja etenkin kantapää voi joutua koville. Huomaat hiertymät punaisena, ärtyneenä ihona, joka tuntuu polttavana tai pistävänä kipuna. Iho voi olla usein vereslihalla tai siihen voi nousta vesikello.

Hoida hiertymät puhdistamalla hiertymäkohtaa antiseptisellä aineella. Iloisten Varpaiden Tea Tree Plus -neste on kannattava hankinta, sillä ihon desinfioinnin lisäksi se soveltuu myös haavojen puhdistukseen sekä tulehdusvaivojen hoitoon. Voit käyttää sitä myös kynsisienen, ihottuman, haavaumien sekä halkeamien hoitoon! Leikattavalla geeliarkilla voit suojata jo syntyneet hiertymät. Geeliarkki sisältää hoitavia vitamiineja ja öljyjä, kuten A- ja E-vitamiinia, jotka pehmentävät ihoa ja antavat sille elastisuutta.

3. Halkeamat

Halkeamat voivat altistaa jalkoja bakteeri- ja virustartunnoille, ja siksi niiden hoitoon kannattaa panostaa lisämurheiden välttämiseksi. Halkeamia saattaa tulla esimerkiksi kantapäähän kovettuman seurauksena ja se tuntuu kipuna kävellessä. Jos halkeama on syvä, voi kipu olla viiltävää.

Puhdista halkeamat puhdistusaineella (Tea Tree Plus -neste soveltuu myös tähän!) ja levitä jalkoihisi hoitovoidetta, joka puhdistaa ja hoitaa ihoasi, sekä ehkäisee tulehduksia. Koska tavanomaiset perusvoiteet eivät sisällä tarvittavia ainesosia, suosittelemme Iloiset Varpaat –halkeamavoidetta. Voit käyttää halkeamavoidetta myös kuivien jalkojen hoitoon.

Myös varpaiden välit voivat halkeilla – kyse on silloin hautumasta. Se on helppo hoitaa Iloiset Varpaat -lampaanvillan avulla. Ota pieni määrä villaa ja pyöritä se sormissa nauhaksi. Kiedo nauha sitten löysästi varpaiden ympärille. Villa imee kosteutta ja siinä oleva lanoliini hoitaa varpaiden välejä. Samaa villaa voi pitää paikoillaan muutaman päivän.

4. Känsät

Kovettumista saattaa muodostua känsiä, jos hankaus jatkuu samalla ihoalueella pitkään. Känsä tuntuu usein pistemäisenä kipuna ja se voi kroonistua ja verisuonittua jolloin se ovat kipeä myös lepoasennossa. Känsä pitää aina poistattaa jalkahoitajalla, joka selvittää känsän muodostumisen syyn ja auttaa valitsemaan parhaan ennaltaehkäisevän keinon känsän synnyn ehkäisemiseksi.

Kipeän känsän voi suojata esimerkiksi huoparenkaalla. Huoparengas keventää puristusta välittömästi sekä suojaa herkkiä ihonkohtia puristukselta ja hankaukselta.

5. Syylät

Paljain varpain liikkuessa myös syylät tarttuvat herkemmin. Syylän erottaa känsästä siinä, että syylän ”juuri” on ihon sisällä leveä ja kukkakaalimainen, kun taas känsän ”juuri” on terävä ja kolmionmallinen. Syylä on usein sitkeä vaiva, jonka poistaminen on ammattilaisen työtä.