Mortonin neurooma – syyt ja hoitokeinot

Mortonin neurooma eli päkiän hermopinne on yleinen päkiän alueen kivun aiheuttaja. Tilasta käytetään myös nimityksiä Mortonin metatarsalgia ja Mortonin neuralgia. Yleisimmin vaivaa esiintyy keski-ikäisillä naisilla, mutta myös urheilijoilla sekä henkilöillä, joiden ammateissa ollaan paljon kyykyssä ja päkiänivelet ääriasentoon koukistuneina.

Aiheuttajat

Korkeakorkoiset ja ahtaat, puristavat kengät lisäväät päkiän kuormitusta ja aiheuttavat herkästi hermopinteen, eli hermoon kohdistuvan puristuksen. Myös varpaiden toistuva koukistaminen, nivelreuma ja jalkaterän turvotus voivat lisätä kuormitusta päkiän alueella. Joillakin vaivaa esiintyy raskauden aikana. Lisäksi liikunta, juoksu ja hypyt altistavat hermopinteen synnylle..

Oireet

Kipu esiintyy yleisimmin kolmannessa varvasvälissä, oireena päkiässä tuntuu vihlovaa, tykyttävää ja polttavaa kipua. Varpaiden alueella saattaa esiintyä myös lievää puutumista, pistelyä ja kuumotusta. Kun jalkaterää hiukan hieroo ja venyttelee varpaita, kipu yleensä hellittää.

Ehkäisy ja hoito

Usein hoidoksi riittää lepo, kylmähoito ja tarvittaessa tulehduskipulääke. Lisäksi kenkien tulisi olla oikean kokoiset ja matalakorkoiset. Jottei kenkä purista päkiää kasaan, tulee sen olla myös leveydeltään tarpeeksi suuri. Jalkine, jossa on ulkopohjassa päkiän kohdalla keinu, voi vähentää painetta etujalan alueella. Esimerkiksi lenkkeilykengissä on usein tällainen päkiäkeinu. Joustokankainen, pehmeällä geelityynyllä varustettu päkiäpehmuste keventää päkiänaluetta ja lievittää tehokkaasti polttavaa kipua päkiäalueella.

Kenkään voi myös asettaa päkiää tukevan pohjallisen eli pelotin, jolla erotetaan jalkapöydän luita toisistaan ja saadaan hermoon kohdistuva paine loppumaan.