Kauniit ja terveet kynnet

Teksti: Tiina Rouvali | Jalkojenhoitaja

Oikean pituinen kynsi on jalkojen terveyden ja kauneuden ylläpidon kannalta huomioitava asia. Erityisesti kesäkaudella nautimme sandaaleissa tai paljain varpain kävelystä, jolloin jokainen toivoisi omien jalkojensa olevan mahdollisimman kauniin ja hyvinvoivan näköiset.

Liian lyhyt tai pitkä kynsi saattaa pitkällä aikavälillä aiheuttaa kiputiloja varpaisiin. Kynsiä leikatessa tulisi tavoitella suoraa leikkausreunaa ja lähes neliönmuotoista kynttä. Kynteen tulisi jäädä pituutta sen verran, että se suojaa varvasta.

Jalkineita ja sukkia valitessa on hyvä huomioida, että varpaille jää tarpeeksi liikkumatilaa, sillä liian tiukoissa kengissä ja liian vähäisessä liikkumatilassa kynnet voivat vaurioitua ja esim. kynsisieni saa otolliset olosuhteet.

Sisäänkasvanut kynsi on usein seurausta väärin leikatuista, kulmista pyöristetyistä kynsistä. Mikäli sisäänkasvanut kynsi vaivaa, sitä voi pehmentää Iloisten varpaiden -kynsiliuoksella, jonka jälkeen kynnen alle saa helpommin asetettua pienen palan copolinevanua eli vanunauhaa estämään ongelman uusiutumista. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kaksoisinstrumentti on oivallinen apuvälinen tähän työhön.

Huomionarvoista jokaiseen kotiin on hankkia kaikille perheenjäsenille omat kynsienhoitovälineet hygieniasta huolehtien. Vaihtoehtoja löytyy eri mieltymyksiin, leikkureita tai saksia ja viilaa tms. Erityisesti diabeetikolle kynsileikkuria tai -saksia hankkiessa on hyvä valinta sellaiset, joissa terävät kärjet on pyöristetty. Siten vältytään mahdolliselta herkän ihon haavoittumisilta. Pyöreäpäiset leikkurit tai sakset sopivat myös hyvin käytettäväksi pienillä lapsilla.

Aurinkoisia alkukesän päiviä – muistakaa tuulettaa iloisia varpaitanne ja kävellä paljain jaloin aina, kun se on mahdollista!