Hoida jalkojen rakot oikein!

Keväinen auringonpaiste mikäpä sen parempaa kuin lähteä hiihtoladuille, laskettelemaan tai vaikkapa luistelemaan järven jäälle. Olivatpa välineet sitten uudenkarheat tai eivät, voi jalkoihin silti tulla urheilusuorituksen aikana rakko. Hyvin istuvat ja sopivat välineet, jotka ovat jo ehtineet muotoutua omaan jalkaan ovat tietysti paras keino välttää rakot. Kannattaa kuitenkin muistaa pari yksinkertaista ennaltaehkäisevää asiaa, joilla rakkoja voidaan välttää ja hoitaa.

Rakon ennaltaehkäisy

Hyvin kosteutetulle iholle ei pääse muodostumaan yhtä helposti rakkoja kuin ohuelle ja kuivalle iholle. Jalkoja olisikin hyvä muistaa rasvata säännöllisesti rakkojen välttämiseksi. Jalkojen rasvaus on hyvä suorittaa iltaisin saunan jälkeen, jolloin jalat ovat puhtaat ja saunan lämmössä pehmenneet. Tällöin rasva pääsee imeytymään paremmin. Iloiset varpaat Rauha – jalkavoide on tarkoitettu kutiseville ja kuiville jaloille. Sen sisältämä kauran siemenöljy ja urea kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa tehokkaasti, jättäen iholle pehmeän ja kosteutetun lopputuloksen.

Jos tietää, että luistinten tai monojen on tapana hiertää nilkan alueelta, kannattaa jalkoihin sujauttaa nilkkasuojat. Nilkkasuojien geelityynyt vaimentavat iskua ja hankausta erityisesti juuri urheillessa.


Rakon hoito

Mikäli oletkin jo viettänyt lomasi tai ehtinyt saada rakon, onnistuu rakon hoito helposti. Rakkoa ei kannata mennä puhkaisemaan, koska rikotun ihon kautta pääsee herkemmin tulehduksia aiheuttavia bakteereja.

Puhdista ensin jalat lämpimällä vedellä ja kuivaa jalat hyvin. Rakon päälle voi tämän jälkeen laittaa geeliarkista leikatun palan. Geeliarkki on itsekiinnittyvä ja joustaa neljään suuntaan, joten geeliarkki pysyy paikallaan vaikeammassakin paikassa. Geeliarkki sisältää hoitavia vitamiineja ja öljyjä kuten A- ja E-vitamiinia, jotka pehmentävät ihoa ja antavat sille elastisuutta.

Rakosta aiheutuvaa kipua voidaan helpottaa huoparenkaalla. Huoparengas keventää puristusta välittömästi sekä suojaa rakkoa hankautumasta uudelleen. Huoparengas on lisäksi itsekiinnittyvä, joten et tarvitse sen kanssa erillistä teippiä pitämään rengasta paikallaan.

Ja vielä varmuuden vuoksi!

Aina on hyvä muistaa pitää mukana myös ensiapupakkausta pienten tapaturmien varalta, lähtipä sitten lähimetsään tai kauas pohjoisen tuntureille. Pieni ensiapulaukku kulkee kätevästi mukana matkassa eikä vie paljoa tilaa repussa.