Kynsisieni

Teksti: Heidi Laiho | SKY-erikoiskosmetologi, jalkojenhoidon AT, kouluttaja

Kynsisieni eli kynsisilsa on silsasienen aiheuttama tulehdus, jota esiintyy käytännössä keski-ikäisillä ja vanhuksilla, sen yleisyys lisääntyy ikääntymisen myötä.
Kynsisieni on kuitenkin yleinen vaiva, sillä aikuisista noin joka kymmenes sairastaa kynsisientä. Lapsilla taas kynsisieni on hyvin harvinainen.

Kynsisieni kehittyy hitaasti vuosien aikana, eikä vähitellen tapahtuvaan muutokseen tule välttämättä kiinnitettyä huomiota. Kynsisieni esiintyy lähes poikkeuksetta varpaan kynnessä, mutta voi joskus olla myös sormen kynnessä. Apua kynsisieneen haetaan yleensä, kun kynsi on jo paksuuntunut, väriltään kellertävä tai ruskea, lisäksi se saattaa toisinaan olla todella kipeä.

Silsasienen ei tiedetä tarttuvan suoraan varpaan terveeseen kynteen, vaan se leviää monesti kynsiin varvasvälin tai jalkapohjan silsan kautta. Tartunnan riskiä voi pienentää, kun hoitaa varvasvälisilsan tai jalkapohjan silsan ajoissa ja varoo loukkaamasta varpaita ja niiden kynsiä.
Kynsivallintulehdus sekä kynsien muut vammat kannattaa hoitaa hyvin, jotta silsasieni ei leviä tulehduksen tai haavan välityksellä.  Sopivan kokoisia kenkiä ja sukkia kannattaa suosia, koska ahtaat kengät tai liian tiukat sukat altistavat varpaat vammoille.


Kynsisienen toteaminen

Voidaan epäillä, että kyse on kynsisienestä, kun kynsi on muuttunut sameaksi ja yleensä ruskeankeltaiseksi. Kynsi saattaa olla kärjestä kulunut ja murentua leikatessa. Kynsisieni kasvaa kynnen alla ja irrottaa kynttä alustastaan. Pitkälle edennyt kynsisieni tekee useasti kynnenalaisen mätäpaiseen, joka ei välttämättä näy kunnolla päällepäin, vaan löytyy vasta jalkahoitajan tai jalkaterapeutin kynttä ohennettaessa.

Kynsisieni voi alkaa leviämään kynnen kärjestä ja sivuilta, kynnen pinnalta tai kynnen tyvestä. Jos kynnessä tai kynsivallissa on ollut pieni nirhauma, on sieni saattanut päästä tästä tartuntaportista läpi, jonka jälkeen se alkaa leviämään. Kynsisienen saa parhaiten hoidettua pois silloin, kun leviäminen on vasta alkamassa eikä sieni ole vallannut jo koko kynttä.

Aina kellastunut kynsi ei kuitenkaan tarkoita kynsisientä vaan syynä voi olla jokin muu kynsisairaus.


Kynsisienen hoito

Kynsisienen hoito on pitkäaikaista, isovarpaan kynnen kasvu täyteen mittaansa kestää noin vuoden. Kynsisientä ei monesti saada pois kotikonstein tai pelkästään käyttämällä itsehoitotuotteita. Monet apteekissakin myytävät itsehoitotuotteet saattavat kuitenkin muuttaa kynnen väriä hetkellisesti, mutta kynsisientä ne eivät yleensä paranna.

Kynsisienen hoito vaatii aina jalkahoitajan tai jalkaterapeutin tekemän hoidon, missä kynnestä poistetaan jalkaporalla infektoitunut alue säännöllisesti. Erittäin tärkeää samalla on käyttää itsehoito sienikynsituotteita.

Laajasti levinneen kynsisienen hoidossa käytetään monesti lääkärin määräämää suun kautta otettavaa sienilääkettä.

Aina jalkahoitajan tekemän hoidon ja itsehoidon yhdistelmä ei auta, jolloin kynsisieni tulee hoitaa suun kautta syötävällä sienilääkekuurilla. Näitä lääkkeitä on olemassa useita, ja hoitoajat vaihtelevat kuudesta viikosta kolmeen kuukauteen. Hoidon määrää aina lääkäri sieniviljelyn jälkeen. Sienilääkkeisiin voi liittyä sivuvaikutuksia sekä haitallisia yhteisvaikutuksia monien lääkkeiden kanssa. Siksi hoitava lääkäri harkitsee aina tarkkaan ja tapauskohtaisesti lääkehoidon tarpeellisuuden.

Itsehoito tuotteet

Sienikynsi voidaan desinfioida Iloiset Varpaat Formula -liuoksella. Sitä käytetään 2 tippaa aamuin illoin. Iloiset Varpaat Formula on kotimainen tuote, joka tehoaa yleisimpiin sienilaatuihin.

Sienen vaurioittamaa kynttä voidaan kirkastaa ja hoitaa Footlogix 7T –kynsisienisuihkeella. Antimikrobinen Spiraleen –leväuute ja teepuuöljy hoitavat tehokkaasti värimuutoksia ja sieni-infektiota, kun avokadouute sekä panthenol auttavat kynttä paranemaan infektion jälkeen.

Iloiset Varpaat jalkasienisuihke hoitaa sieni-infektiota, uudistaa vaurioitunutta ihoa ja ehkäisee infektion uusiutumista. Jalkasienisuihkeen sisältää mm. teepuuöljyä, antioksidantteja, laventeli- ja timjamiöljyä. Jalkasienisuihketta suihkutellaan puhtaisiin jalkoihin aamuin illoin.

Kutiavalle ja hilseilevälle iholle soveltuva Footlogix 7 vaahtovoide, rauhoittaa sieni-infektion aiheuttamaa kutinaa ja vähentää ihon hilseilyä sekä kuoriutumista. Spiraleen leväuute sekä muut antimikrobiset ainesosat vahvistajat ja suojavat tartunnalle alttiita jalkoja. Tämä vaahtovoide ei sisällä kosteuttavia ainesosia.

Ärtyneelle ja kuivalle iholle soveltuva Footlogix 7+ vaahtovoide, hoitaa kuivaa, karheaa ja kutiavaa ihoa samalla auttaen sieni-infektion hoidossa. Sen sisältää mm. Spiraleen leväuutetta, Aloe Veraa, teepuuöljyä sekä 10 % ureaa. Soveltuu diabeetikolle tai erityisesti silloin, kun vastustuskyky on heikentynyt.

Kengät tulisi desinfioida hoidon aika säännöllisesti. Iloiset Varpaat Plamiseptilla kengät sumutetaan, sitten ne suljetaan pussiin vuorokaudeksi, jonka jälkeen kengät tuuletetaan hyvin ennen käyttöön ottoa.


Kotimaisesta Iloiset Varpaat -verkkokaupasta löydät laajan valikoiman tuotteita niin jalkojen hoitoon kuin hemmotteluunkin sekä erilaisia pohjallisia ja tukia. Tervetuloa ostoksille!