Vaivaisenluun hoito kotona

Teksti: Tiina Rouvali | Jalkojenhoitaja

Pieniä toimenpiteitä suojellaksesi jalkojesi terveyttä.

Vaivaisenluuta voi kuntouttaa itse kotona jumppaamalla jalkaterää erilaisin liikkein. On todettu, että jopa kolmessa kuukaudessa aktiivisen kotona tehdyn kuntoutuksen avulla kiputilat ovat helpottuneet jalkaterän liikkuvuuden ja lihasten vahvistumisen myötä. Valitettavasti itse vaivaisenluuta jumpan kanssa ei saa poistumaan, mutta hyvä uutinen on, että siitä syntyvälle kivulle ja tilan etenemiselle voi omatoimisesti tehdä monia kuntouttavia ja hoitavia toimia!

Mistä vaivaisenluu johtuu?

Vaivaisenluun ongelmassa isovarpaan linjaus on lähtenyt vinoon. Aiheuttajia voi olla monia, mutta yksi eniten ongelman syntyyn vaikuttava tekijä on väärän kokoiset kengät. Myös rakenteelliset, perinnölliset syyt voivat olla ongelman aiheuttajana.

Geelikevennyksistä apua

Iloiset varpaat -sarjan geelituotteet ovat kehiteltyjä nimenomaan tuomaan helpotusta alaraajojen ja jalkaterien vaivoihin – korjaamaan syntyneitä ongelmia, ehkäisemään niitä etenemästä sekä helpottamaan kiputiloissa. Geelituotteet ovat aktiivisessa mobilisaatiossa käytettäviä rekisteröityjä, turvallisia ja hoitavia lääkinnällisiä laitteita, joiden avulla voidaan auttaa mm. isovarvasta oikenemaan suoraan. Lisäksi sarjasta löytyy myös vaivaisenluunsuojia, jotka antavat suojaa kipeälle ja mahdollisesti tulehtuneelle nivelalueelle ja keventävät kengästä tulevaa painetta.

Apuvälineet lepoon ja yön ajaksi

Levossa käytettävät yölastat ja -tuet ovat luonteeltaan erilaisia geelituotteisiin verraten, sillä ne on tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun ei olla liikkeessä. Geelituotteen käyttöä suositellaan juuri silloin, kun kävellään, eli arkisessa puuhastelussa, lenkkeilyssä tai muuten, kun ollaan jalkojen päällä. Yöllä tai levossa pidettävä apuväline korjaa isovarpaan asentoa vetovaikutuksella. Se venyttää varovasti pehmyt- ja sidekudoksia nivelen ympäristössä, jolloin vaivaisenluunalueen kipu ja särky voivat helpottaa.

Geelituotteiden oikea käyttö

Geelituotteen käyttö kannattaa aloittaa pienellä määrällä ja lisätä sen mukaan, mitä vaivaisenluun alue kestää eikä sen käytöstä aiheudu lisää kipua. Valitse geelituote oman tarpeen mukaan, tarvitsetko isovarpaan ja kakkosvarpaan välillä vain pientä, suurta, tukevampaa vai pehmeää erottajaa ja onko vaivaisenluun kyhmyä tarve suojata. Voit myös vain suojata ilman varpaiden väliin asetettavaa erottajaa. Suojan käytön voi aloittaa heti niin pitkäkestoisesti kuin tarve suojaamiselle on (esim. kenkien pitoaika). Erottajan käytön voi aloittaa, vaikka puolesta tunnista päivässä, jonka jälkeen käyttöaikaa voi lisätä pikku hiljaa omien tuntemusten mukaan.

Muistathan, että vaihtoehtoja ja valikoimaa löytyy eri kokoisiin jalkoihin, erilaisiin tarpeisiin, kivunlievitykseen ja oikaisuun!