Pieni vaiva varpaanvälissä saattaa johtaa suuriin ongelmiin

Teksti: Tiina Rouvali | Jalkojenhoitaja

Pieniä toimenpiteitä suojellaksesi jalkojesi terveyttä.

Varapaiden väleissä ihomme on hyvin ohutta ja toisilla varvasvälit ovat hyvin tiiviit. Silloin helposti toistuvaksi ongelmaksi kehittyy hautumat varvasväleissä. Jatkuvasti kosteana oleva varvasväli hautuu ja seuraa ihon rikkoutumista. Huonoin uutinen tässä on, että varvasvälin rikkoutunut iho voi toimia porttina erilaisille bakteereille – hyvä uutinen on, että sitä voi ennaltaehkäistä ja syntyneitä hautumia voi hoitaa ja jatkossa aina huolehtia, että varpaiden välit pysyvät kuivina sekä ehjinä.

Oikea jalkojen hoito arjessa

Pese ja kuivaa jalat huolellisesti päivittäin. Erityisesti varvasvälit tulisi pesun jälkeen kuivata yksitellen huolellisesti. Levitä jaloille ihosi tarpeisiin sopiva voide, mutta huomioi, että varvasvälit jäisivät rasvaamatta tai pyyhi ne huolellisesti vielä rasvauksen jälkeen. Oikein tiiviille varvasväleille kannattaa välillä antaa tuuletusta ja ilmakylpyä. Varpaita voi erotella esim. varpaiden levittimellä, joka myös rentouttaa ja venyttää jalkaterien lihaksistoa.

Valitse kengät ja sukat viisaasti

Valitse kengät ja sukat huolellisesti niin, että varpailla on tarpeeksi tilaa ja jalkineissa ilma pääsee kiertämään. Suosithan sukissa kosteutta iholta siirtävää materiaalia, jotta jalat pysyvät kuivina ja vältät ihon hautumia sekä hiertymiä. Esimerkiksi Iloiset varpaat Lempi bambusukat ovat loistava valinta! Myös hengittävät materiaalit jalkineissa ovat eduksi jalkaterveydelle.

Tehokkaat ratkaisut hautumiin

Lampaanvilla on ollut pitkään tunnettu ratkaisu hautuneisiin ja rikkoutuneisiin varvasväleihin. Lampaanvillan luonnollinen rasva, lanoliini, pehmentää ihoa ja suojaa sitä kuivumiselta ja hilseilyltä. Jos sinulla on taipumusta hikoileviin jalkoihin ja hautumiin varpaissa, harkitse hienojakoisen jalkapuuterin tai talkin käyttöä ennen kenkien pukemista. Jalkapuuteri ja talkki ripotellaan puhtaille, kuville jaloille.


Muistathan, että jalkaterveyden ammattilaiselta saat apua myös jalkojen hikoiluun ja varvasvälien hautumiseen, mikäli omin neuvoin ongelma tuntuu vaikealle ratkaista.