Osaatko valita sukkasi oikein?

Teksti: Tiina Rouvali | Jalkojenhoitaja

Pieniä toimenpiteitä suojellaksesi jalkojesi terveyttä.

Hyvät sukat, jotka ovat oikean kokoiset ja materiaalia, joka siirtää kosteutta pois iholta, vaikuttavat erittäin positiivisesti jalkojen, varpaiden ja varpaankynsien hyvinvointiin.

Jatkuvassa käytössä olevat liian pienet sukat voivat edistää varpaiden asentopoikkeamia, kynsivaivoja, aiheuttaa ihomuutoksia ja lisätä jalkainfektioiden riskiä. Liian tiukka sukka, jossa jalka pääsee hikoilemaan voi osaltaan olla myös mukana aiheuttamassa rakkoja sekä varvasvälien hautumia.

Valitse siis sukka kengän kokoa mukaillen – sukan koko saa olla muutaman koon suurempi kuin kenkä, koska niissä tulee huomioida pesun ja hikoilun aiheuttama kutistuminen. Sukkia hankkiessa mittanauha voikin olla hyvä ottaa mukaan, jotta jalkaterän osuuden voi tarkistaa ennen hankintapäätöstä. Kun puet sukan jalkaan, varpaiden pitäisi päästä vapaasti ojentumaan sekä harottumaan, jotta ne pääsevät osallistumaan tasapainoisesti kävelyyn. Tilavassa sukan kärjessä myös varvasvälit pääsevät tuulettumaan eikä hautumia pääse syntymään. Huomioi, että materiaali on kosteutta siirtävä, jolloin jalat pysyvät kuivina ja lämpiminä. Lisäksi ne kuivuvat nopeasti pesun jälkeen.

Hoitavia sukkakuituja ovat esim. hopea, joka huolehtii ihon terveydestä ja auttaa ihovaurioita sekä haavoja paranemaan, sekä bambu. Bambukuitu imee ja haihduttaa kosteutta ja hengittää hyvin. Jalat pysyvät kuivina, joten bambusukka on erinomainen hikoileville jaloille. Bambukuitu on myös antibakteerinen, jonka avulla bambukuituiset sukat ehkäisevät hienhajua ja tulehduksia. Bambulla on samankaltaisia ominaisuuksia kuin silkillä ja kashmirilla, ja se pitää jalat lämpimänä kylmällä ja viileänä kuumalla ilmalla. Bambupuut kasvavat nopeasti, joten niistä saatava materiaali on myös luonnollista ja uusiutuvaa.

Iloiset varpaat Lempi bambusukka on ihana iholla, joustava, pysyy jalassa ja pitää kutinsa pesussa.

Erityisesti varpaiden alueella saumattomuus tai pehmeät saumaukset ovat suotavia ja resori sukan suuosassa tulisi olla leveä ja kiristämätön, mutta kuitenkin siinä määrin napakka, että sukka pysyy hyvin ylhäällä. Lempi-sukka on mitoitukseltaan standardisukkaa hieman väljempi ja sopii siten tukevampaankin sääreen, mutta ei valu sirosäärissäkään.

Kuten kengätkin, valitse sukat niiden käyttötarpeen mukaan oikein, jotta se toimii oikeissa olosuhteissa toivotulla tavalla. Pue puhdas sukka pestyyn ja hyvin kuivattuun jalkaan.