Luupiikki kantapäässä?

Teksti: Tiina Rouvali | Jalkojenhoitaja

Luupiikki esittäytyy useimmiten aamuisin niin kipeänä kantapäänä, että astuminen jalalle tuntuu mahdottomalle. Erityisesti jalkojaan jatkuvasti rasittavalle henkilölle tämä vaiva useimmiten tulee tutuksi jossain elämänvaiheessa, sillä yksi vaivan syntyyn vahvasti vaikuttava tekijä on runsas rasitus. Luonnollisesti tilan helpottamiseksi tärkeää olisi vähentää rasitusta, mutta aina se ei ole täysin mahdollista. Onneksi helpotusta kipuun ja keinoja ongelman selättämiseen löytyy. Terveydenhuollon ammattilaiselta kannattaa aina kysyä apua, mutta myös kotona ihan itse tehtäviä apukeinoja on monia!

Ensinnäkin, aamulla ennen liikkeellelähtöä kannattaa sängyn reunalla tehdä muutamia pumppaavia venytyksiä, koukistaa ja ojentaa nilkkaa ja pyöritellä koko jalkaterää, rutistaa varpaita yhteen ja harottaa niitä auki: herättää siis jalka kunnolla, niin että veri kiertää ja jänteet sekä lihakset saavat vähän venytystä. Tämän jälkeen voit venyttää pohjetta ja jalkapohjaa koukistamalla nilkkaa (varpaita kohti säärtä) n. 5-6 sekunnin venytyksellä, jonka jälkeen jalan annetaan levätä hetki. Venytysliikettä on hyvä toistaa n. 20 kertaa. Venytyshoito on tärkeä osa luupiikin omatoimista hoitoa. Tee tämä rutiini aamuin ja illoin, ennen kuin lähdet liikkeelle ja ennen nukkumaanmenoa.

Pienen aamujumpan jälkeen kannattaa jalkaan pukea kompressiotuki. Niitä on sekä kantapäälle ja holvikaarelle että koko nilkan alueelle. Tuki auttaa vähentämään kipua ja epämukavuuden tunnetta laskemalla turvotusta ja tulehdusta. Se on helppo pukea ja sopii myös käytettäväksi kengässä, joten pue se heti aamutoimien yhteydessä jalkaan, jotta saat siitä parhaan hyödyn.  

Jos kaipaat kantapäälle kivunlievitystä ja helpotusta jo kotona ennen päivän askareita, kantapään alle on hyvä ottaa käyttöön pehmuste, jotta siihen osuvat iskut ja rasitus pehmenevät. Kantapääkuppi tai kantapehmike ovat tähän tarkoitukseen erinomaisia apuvälineitä. Materiaali on 100 % silikonigeeliä, jolla on erinomainen iskunvaimennus-ominaisuus. Se on helppo laittaa vaikka sisäkenkiinkin, joissa on umpinainen kantapää. Liikuteltava kuppimallinen iskunvaimennin siirtyy helposti ulkoilu- tai työkenkiin, kun vaihdat jalkineita eri tarkoituksiin.  Päivän aikana jalkaa on hyvä pitää mahdollisimman paljon levossa, poissa tavanomaisesta rasituksesta. Voit antaa kipeään jalkaan kylmähoitoa kylmäpakkauksen kanssa useamman kerran päivässä, n. 10-15 minuutin ajan kerrallaan. Kylmä auttaa kivun tuntemukseen, hillitsee tulehdusreaktiota ja laskee turvotusta.

Illalla venyttelyn jälkeen jalkaan voi pukea yön ajaksi myös venytyslastan, jota ei käytetä liikkeessä päivän aikana. Sen tehtävä on yön aikana levossa taivuttaa jalkaterää ylöspäin ja venyttää jalkapohjan jänteitä ja siten lievittää jännekalvotulehduksen eli luupiikin aiheuttamaa kipua. Rasituksesta johtuvaa kipua ja luupiikin syntyä voi ennaltaehkäistä pohjallisella, joka antaa riittävää tukea jalkaholville ja pehmustetta kantapäälle. Kovalla, joustamattomalla alustalla tapahtuvaa rasitusta on syytä välttää. Kiinnitä siis erityisesti huomiota työ- ja harrastejalkineisiin, että ne tukisivat jalan paranemista eivätkä aiheuttaisi lisää kipua. Tutustuthan pohjallisvalikoimaamme ja erityisesti Bergalin X-treme -pohjalliseen, joka on anatomisesti muotoiltu, ehkäisee jalkojen rasitusta ja väsymystä, vaimentaa kantaiskua ja tukee jalkaterää. 

Kolme tärkeää hyvinvoinnin kulmakiveä on hyvä muistaa tätäkin vaivaa hoidettaessa: liikunta, lepo ja ravinto. Muista liikkeellä tukea vahvaa lihaskuntoa, kuitenkin pysyen järkevässä määrässä liikuntaa! Tarjoa jaloille riittävästi lepoa, lihashuoltoa ja kohoasentoa. Tavoittele normaalipainoa terveellisellä ruokavaliolla. Mikäli kotikonstit eivät tuota helpotusta, on syytä kääntyä terveydenhuollonalan ammattilaisen puoleen; esim. jalkaterapeutti tai jalkojenhoitaja osaa varmasti olla avuksi!